CEBULA DYMKA

Cebula dymka znajduje się w naszej ofercie niezmiennie od początku lat 90-tych. Dokładamy wszelkich starań aby nasi odbiorcy tj. hurtownie ogrodnicze, sklepy ogrodnicze oraz klienci indywidualni byli zadowoleni z dokonanego zakupu.

W ofercie naszej firmy staramy się posiadać w ciągłej sprzedaży cebulę dymkę:

  • żółta
  • biała
  • czerwona
  • szalotka
  • zimująca

Cebula dymka są to cebulki o średnicy 8-25mm. W obrocie handlowym najczęściej znajduje się cebula dymka o rozmiarach:

  • 8-15 mm (zwyczajowo II)
  • 15-21 mm (zwyczajowo III)
  • 21-25 mm (zwyczajowo IV)
  • mix 8-21 mm

W ostatnich latach sprzedaż cebuli dymki mix 8-21mm systematycznie wzrasta, cebula dymka o tym kalibrażu cieszy się coraz większym powodzeniem klientów.

Uprawa cebuli dymki jest wyjątkowo prosta i niezawodna, ponieważ do gruntu bądź doniczek wysadzamy gotowe cebulki które łatwo się ukorzeniają, wykształcają szczypior i w większości tworzą klasyczne cebule konsumpcyjne.

Sposoby uprawy cebuli dymki:

  • w okresie zimowym można wysadzać cebulę dymkę do skrzynek, doniczek umieszczając je na parapecie okiennym. Do tego typu uprawy poleca się w szczególności cebulę dymkę szalotkę, oraz cebulę dymkę o większej średnicy. Po około 2-3 tygodniach, korzystamy z bardzo zdrowego, bogatego w witaminy, składniki mineralne szczypioru. Szczypior można dodawać do sałatek, kanapek itd.
  • najbardziej rozpowszechnione jest wysadzanie cebuli dymki do gruntu, w marcu, w kwietniu, nawet do połowy maja. Po około trzech tygodniach można zrywać szczypior do spożycia, oraz wyrywać cebulę dymkę o większej średnicy korzystając zarówno z walorów smakowych szczypioru oraz cebuli. W miesiącu lipcu z wysadzonej cebuli dymki uzyskujemy pełnowartościowe cebule, które po wyrwaniu należy dobrze zasuszyć w nasłonecznionym miejscu. Tak zasuszona cebula znakomicie się przechowuje.
  • dostępna jest też w handlu cebula dymka zimująca Senshyu Yellow. Termin wysadzania do gruntu tej odmiany od 15 września do 31 października. Odmiana tej cebuli dymki dobrze zimuje, a już wczesną wiosną, o około 2 tygodnie wcześniej w porównaniu z cebulą dymką wiosenną, korzystamy ze szczypioru. Pełną dojrzałość cebula dymka zimująca osiąga pod koniec czerwca. Z reguły wykształca duże bardzo smaczne cebule, które po dobrym zasuszeniu, znakomicie się przechowują. Z roku na rok sprzedaż cebuli dymki zimującej wzrasta.

Swoją ofertę kierujemy do hurtowni ogrodniczych, sklepów ogrodniczych, klientów indywidualnych, którzy mogą kupić cebulę dymkę za pośrednictwem naszego sklepu internetowego. W razie jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt telefoniczny bądź mailowy.

cebula dymka